Pls FOLLOW ya.. =D

Pages

Monday, February 21, 2011

MY JOURNEY FROM 105KG TO 49 KG PART 1

MY JOURNEY FROM 105KG TO 49 KG PART 1

Salam.. Sorry sbb buat korang semua ternanti2 for my new entry... huhuhu... Quite busy recently.. N suddenly ramai pulak yg tanya...

"Lydia, bila u nak update your blog? Janganla tinggal smpai labah2 buat sarang...!!~"


N suddenly Lydia insaf... huhu.. x sangka ada jugak orang yang sudi membaca blog Lydia yg x seberapa ni.. N to all the followers.. I really appreciate... U r welcome to promote my blog kt sapa2 la yg inginkan semangat utk menurunkan berat badan ni... Harap blog ni leh menaikkan semangat sapa2 yg berhasrat utk menurunkan berat badan.. Sbb bagi Lydia, kalu Lydia boleh, orang lain pn mesti boleh.. Yang penting kna ada usaha, disiplin, byk sabar n NEVER GIVE UP!!~

Ok, kembali pada tajuk.. N now Lydia terfikir... my journey.. sepatutnya start bila? Start masa my 1st day guna Jus Mate 5 la kan?? Sbnrnya... Lydia start guna Jus Mate 5 lebih kurang beberapa hari sebelum puasa 2008.. x ingat exact date... Sekali lagi, thanks mak sbb bg hadiah JM5 kat Lydia...

Seingat Lydia.. masa start2 Lydia ambik JM5, mmg semangat berkobar2 nak kurus... Byk faktor.. Mcm faktor yang Lydia dh terangkan sebelum ni... N dah penat dah kot jadi GEMOK.. X best sbnrnya... Hurm.. masa Lydia start2 knal JM5 ni, Lydia terfikir.. Menda apa yang bleh makan sbnrnya? N menda apa yang Lydia tak bleh makan? Maklumla.. time tu memang naive gila2... Biasa la.. sebelum ni keja makan... x reti pon nk berdiet...

Ramai yang tanya Lydia, macamana nak start berdiet ni??? Xkn tak leh makan nasi trus??? Macam Lydia dulu, Lydia mengaku, masa mula2 ambil jm5, x ada la STOP ambil nasi terus... My suggestion is, slowly kurangkan portion makanan yang korang ambil.. So that, korang xkan suffer sangat la kan?? Sbb apa, kalu kita trus kurangkan kuantiti makanan secara drastik, takot nanti badan korang terkejut plak... n at the same time, korang akan set dalam kepala otak korang yang berdiet ni SUSAH...~!!

Sebenarnya, berdiet ni tak susah kalau kena dengan caranya.. YUP!! Tambahan pula bila tgk hasilnya nanti.. Mesti korang akan rasa happy sangat...~!! Believe me!! Yang paling penting ialah usaha korang.. Sbb Lydia percaya, usaha tangga kejayaan...~!! Tanpa keberanian, mimpi xkan jadi kenyataan...!~ So, 1st step, korang kena berani... Berani apa? Berani untuk SAY NO PADA MAKANAN!!~ 1 aja yang selalu Lydia cakap pada diri Lydia.. "SELAMA 22 TAHUN LYDIA HIDUP, LYDIA DAH MAKAN MACAM2.. SO NOW, UNTUK 1 TAHUN, LYDIA NAK KUATKAN TEKAD UNTUK SAY NO PADA MAKANAN..." n alhamdulillah Lydia berjaya... SYUKUR pd ALLAH S.W.T... =)

OK.. Back to kurangkan portion makan... Mcm Lydia.. Sebelum berdiet, pagi, ptg siang mlm Lydia makan nasi.. YUP!! I cant live without nasi..... (tp tu dulu la kan..) So, Lydia try la kan... daripada ambik nasi 3-4 kali sehari, Lydia ubah kepada 2 kali aja... bila dah berjaya, Lydia ambik 1 kali aja sehari... n bila dah berjaya lagi, Lydia start ambik half... Pastu suku... n last skali, LYDIA BERJAYA UTK SAY NO TO NASI...~!! Actually, macamana yang Lydia bleh yakin sangat untuk kurangkan nasi ni?? Huhu... Ni sbb Lydia tengok, my best fren, si Izza yang cun, makan nasi sehari setengah senduk aja... Then Lydia tfikir.. hurm.. si izza yang cun ni makan nasi setengah senduk, knapa plak Lydia x leh kurangkan makan nasi kan?? Idup aja lagi si izza ni. even makan nasi sikit... So lepas tu Lydia dah menjadi bertambah yakin..

Ok.. ni la si izza yang cun.. salah sorang sahabat yang banyak sangat membantu Lydia dalam proses menurunkan berat badan.. Pls jgn mintak no tepon sebab dia dg berpunyaa.. huhu.. Dalam gambar ni berat Lydia area 60 kg... still dalam proses menurunkan berat badan lagi ekceli..

Yeay.... Lepas dah berjaya avoid nasi, Lydia cuba plak avoid makanan bergoreng berminyak, berlemak... n start searching pasal kalori.. baru Lydia tau, makanan apa yang boleh makan, n makanan apa yang tak leh makan... Sebab, bila minum JM5, kita kena hadkan kalori yang diambil dalam sehari around 800-1000 kalori... utk info kalori try tgkhttp://tipsdrlydia.blogdrive.com/

Cakap pasal diet, sebenarnya banyak sangat dugaan n cabaran yang terpaksa Lydia lalui... AMAT banyak... Godaan terhadap makanan, pastu ada jugak orang yang perli2... N Lydia bersyukur, sangat ramai kawan, family yang support Lydia, bg peransang, semangat n tips untuk turunkan berat badan.. really appreciate...~!! Kalau nak mention, memang ramai sangat...

Ok, back to journey Lydia... Sebenarnya, masa Lydia berdiet ni, tadak sapa pon yang tau kecuali mak... Even my best fren pn tatau.. n hanya mak aja yang tau Lydia consume JM5.. Sbb apa Lydia tanak gitau orang? Sebab Lydia takot nanti Lydia tak berjaya.. So, baik diam2 dulu.. Macam nak kasi surprise kat family n kawan2.. huhu... Lagi pon Lydia ni bukan jenis yang suka heboh2..

Masa minggu pertama ber diet dengan jm5... memang perot lapar skit... Ya la.. sementara nak biasakan diri kot kn? Tapi time tu, Lydia dah setkn dalam kepala otak.. Kena sabar n disiplin... Jangan mudah give up... Minggu pertama Lydia berdiet kat rumah.. time tu naive lagi tatau pilih makan... dah kurangkan portion makanan dah... Then masa 2nd week, kna masuk UUM, n kebetulan puasa... So, bila puasa ni senang skit.. Sebab kita mmg x makan... Jadik, senang la nak sembunyikan daripada kawan2 yang Lydia sedang berdiet.. huhu... Kiranya dulu Lydia berdiet dalam diam2 la...

Masa berdiet di bln puasa, Lydia jenis malas nak sahur... So, bersahur dgn JM5... Prob pulak bila nak cari makanan berbuka... Huhu.. Masa mula2 mmg tatau nk pilih apa... so, Lydia check list kalori, mknn apa yg rendah kalori n mudah didapati kat UUM...?? Ok,.... n Lydia decide untuk ambik sup sayur/tom yam sayur without nasi... /bihun sup .. atau apa2 jenis makanan ber sup... Sbb UUM ni sup n tom yam diaorg memang sedap.... So far, alhamdulillah, bila bersahur dgn JM5... Rasa badan sangat bertenaga... Walaupun tak makan... tu yang buatkan Lydia lebih yakin yang Lydia mampu turunkan berat badan dengan JM5... Tau apa dugaan yang paling mencabar bila berdiet di bulan puasa??? Huhuhu... dugaannya bila tgk org lain pegi bazar ramadhan, beli makanan byk2, kuih muih yang sedap2, minum air tebu, air manis yg pelbagai.... Nak tau menu berbuka Lydia???

Bihun sup/ sup sayur/ tom yam sayur/ ratah ikan keli bakar.... salah satu ye.. BUKAN semua..
NO NASI, NO MURTABAK NO KUIH MUIH ... Uwaaa.... :(

Air: Air masak sahaja.. at laest 3 liter sehari...
NO AIR TEBU NO MINUMAN MANIS..

Seperti yang semua maklum, air kosong memang penting... dia bleh wat kita cpt kenyang, n at the same time membantu proses penurunan berat badan.. So, kepada geng2 diet kat luar sana, pls.. mulai saat ini, kurangkan minum air manis, n mula cintai air kosong ya.... =)

Bbalik pada kisah bulan puasa, dalam ati bila tgk orang lain beli makanan sedap, macam terliur jugak.. tapi dalam ati, memang tahan nafsu tu... Sebab apa??? SEBAB LYDIA NAK KURUSSS!!! Nk kurus kena ada usaha... Kurus ni tak leh guna magic... N berdiet ni pun bukan macam magic... Hari ni kita diet, esok trus boleh kurus... NO..NO..NO... Dia kena ambik masa jugakkk... masa yang panjang... n korang kena la konsisten dalam berdiet... JANGAN MUDAH GIVE UP!!!~

Ermm... untuk ari ni, cukup la dulu leteran Lydia... Nanti Lydia akan sambung semula journey Lydia ya... huhu.. Byk story nak cerita sbnrnya.. but Lydia akn update SOON... Lydia appreciate kalau korang leh tinggalkan sebarang komen/ follow blog Lydia.. Lydia alu2 kan sebarang cadangan... apa yang korang nak tau tentang perjalanan diet Lydia... OK?? Thanks guys sebab sudi membaca.... =)


My latest pic.. huhu.. pic credited to my beloved photographerhttp://www.wix.com/muhammadhizami/portfolio
Feel free to visit even blog dia x update.. Any enquiries bleh contact him thru email muhammadhizami@gmail.com ...


15 comments:

  1. wahhh...semakin bkobar2 nk diet..akak BOLEH,sy pun pasti BOLEH!!!:-)

    ReplyDelete
  2. btol tu asnasia..
    kalu akak leh, org lain pn msti bleh..
    yg penting kita usaha.. =)

    ReplyDelete
  3. wah...suka2 baca blog lydia ni...sll update ye :D

    ReplyDelete
  4. wah...kagumnya saya dengan lydia... ni yang buat saya makin semangat nak diet..

    ReplyDelete
  5. kak tufy: insyaallah.. hehe

    tilot: jom diet jom.. all d best tau!!

    ReplyDelete
  6. tetiba ada semangat bila baca blog kamu ahahah...teruskan update k

    ReplyDelete
  7. thanks nana... =)
    akan update insyaallah.. =)

    ReplyDelete
  8. cite la part excercise lydia ckt cmner :-)

    ReplyDelete
  9. zaaa.. pasal exrcse cuba tgk kt part 3 http://leteranlydia.blogspot.com/2011/03/my-journey-from-105kg-to-49-kg-part-3.html

    ReplyDelete
  10. lydia..kagum dgn semangattak putus dlm diri lydia..nk kurus jugakkkk!

    ReplyDelete
  11. Piwwitttt.... Akak..cite dari A smpai Z taw~ nk follow sebijik-sebijik..huhuhu

    ReplyDelete
  12. LETAKLAH GAMBAR SEBELOM DAN SELEPAS AWAK, NAK TEMGOK :) :) :)

    ReplyDelete