Pls FOLLOW ya.. =D

Pages

Friday, December 9, 2011

kenduri oh kenduri... Diet vs kenduri???

Assalamualaikum..

Sekarang ni dah sampai musim cuti skolah.. Bila time cuti skolah ni... ehem2.. Mcm biasa la.. Mcm2 jenis kenduri kendara yg kita nak kena attend especially kenduri kawen kn?? Huk2.. N time2 cmni la nyampah sgt bila kena aju soklan

"Lydia, bila mau kawen??"

At the age of 25 yg nk masuk 26 ni, mmg tu soklan feveret time attend wedding2 or jumpa sedara mara.. huhu.. x larat dh nk senyum... n my answer is simple.. "insyaallah ada jodoh nnt ada la..." kn? kn?.... Anyway, pls doakan Lydia k? doakan yg terbaik utk Lydia... ;)


P/S: Gambar hiasan masa attend kenduri.. ngeh2...


Ok.. ramai yg tanya Lydia... cmna cara nk berdiet masa attend kenduri kendara ni eh?? Kalu x makan, nnt tuan rumah kecik ati... kalu makan pulak takot nnt terlebih plak... So, tips dr Lydia simple je... Korang kena la pepandai pilih makan... Zaman skarang ni, kt kenduri kendara selalunya akan ada hidangan sampingan mcm laksa, bihun sup, n surely akan ada buah2an.. Korang bleh la pilih makanan2 tu instead of nasi kenduri yg dijamin berkalori tinggi ye...

Macam masa Lydia diet strict dulu, kalau p kenduri, Lydia slalu makan buah je... Pastu amik air kosong... In case kalau korang mengidam sgt nk makan nasi kenduri, make sure korang amik sikit, supaya korang ilang gian tu... Pesan Lydia.. berdiet ni bukan bererti korang tak makan langsung.. tetapi korang kena pandai pilih makan.. Yg penting korang kena byk bersabar n berdisiplin... Mmg byk sgt dugaan.. Sabar..sabar...sabar... Tapi, once korang dh dpt apa yg korang nk, korang akan dpt rasakan bahawa usaha korang tu berbaloi sgt2... siyes x tipu.... !!

Till then.. all d best.. =D

Thursday, November 24, 2011

Journey Lydia dr 105 kg ke 49 kg PART 6

Assalamualaikum...

Pergh... gila lama Lydia x update blog nih... bukan setakat bersarang labah2... Rasanya kalau kucing beranak pn, anak dia siap dh leh jadi mak kucing kot!! grrrr... huhu... Sibuk recently... and tak sempat nak merajinkan jari jemari ni utk mengarang blog! ekekekekeke.. dunno la still ada lagi or x org yg nak baca blog Lydia ni.. However, pada sesiapa yg slalu support Lydia, Lydia nk ucapkan TQ byk2.. Yg slalu sms Lydia, inbox kt FB, YM... Thanks semua!!

Actually, dah x byk Lydia nk crita pasal perjalanan diet Lydia.. So, kt sini Lydia ringkaskan la eh... After Lydia abis study.. time tu berat area 60kg.. n Lydia dh stop jm5, utk mencapai target, Lydia still on diet.. ya la.. semangat Lydia mmg berkobar2 sangat nk kurus... So nk x nk, even tanpa jm5, Lydia still berdiet sakan... Tp alhamdulillah, Allah mempermudahkan segala urusan Lydia.... n kebetulan, lpas abis study Lydia trus start chambering... Chambering ni busy skit... Even though x jd lawyer sebenar lg, tp fasa ni sgt tough! Byk yg korang kna blajar... Dlm masa yg sama, quite stress sbb ni pengalaman 1st Lydia bekerja... So, mmg nafsu nak makan tu kurang... At the same time, staf2 kt tempat keja tu pn ok.. diaorg support Lydia berdiet... syukur... Bleh bygkan tak, setiap kali lunch hour mmg lydia tak pegi makan.. staf2 situ pn mmg dh lali.. sbb lydia slalu teguk air kosong ja... kalau pegi mkn dgn diaorg pn, lydia slalu x makan nasi... slalu ratah lauk2 n bihun sup je... air sememangnya air kosong...Bila skang ni pikir balik, Lydia pn heran cmna la Lydia leh ada kekuatan smpai ke tahap tu... ;)


Ni pic masa chambering... bos suruh p court penang.. sempat mengular kt padang kota..
antara baju kurung ready made Lydia yg pertama.. size S!!!
Tu pn nmpk besar kn??? Like!!

Tp Lydia syukur sgt... lepas 2 bln Lydia diet sendiri, kebusyan chambering n keja.. akhirnya Lydia mencapai target 49kg.. Mmg sonok sangat.. Rasa usaha keras Lydia berbaloi2... Time tu, Lydia ada 1 habit.. suka sgt beli baju2 baru... suma baju size M/S... Ya la.. baju2 lama yg size xxxxl mmg dh x muat dh.. n suar pn kna beli suar baru.. Yang paling Lydia suka, Lydia dah muat pakai suar size 26/27!!! Bayangkan dulu pinggang size 50.. Suar xdak size.. Tetiba dpt kenikmatan pakai jeans n baju lawa2! Rasa sonok n berbaloi sgt...!! Sbnrnya, Lydia crita semua ni sbb nk bg semangat kepada sesiapa saja yg bersaiz besar kt luar sana... Sbnrnya, korang ada harapan untuk kurus.. Tapi korang kena USAHA!!!! Yup.. USAHA!! Hardwork!! Byk SABAR!! Lydia akui.. susaaahhhh sgt.. byk dugaann.. tp asalkan korang leh bsabar dgn setiap dugaan tu, Lydia yakin korang sure BOLEH!!

Ni la pic Lydia masa tgh chambering kt mohd hatta & co...
Btol2 masa bru dpt ideal weight 49 kg!!
Muka fresh grad yg naive.. huhu.... =D

Hurm.. Lydia rasa ni la diary perjalanan Lydia berdiet dr 105kg ke 49 kg... Ramai yg tanya Lydia cmna Lydia leh bjaya... So, Lydia harap dgn adanya blog ni, dpt bg semangat pd geng2 diet... Pada sesiapa yg rasanya nk kenal Lydia lebih dekat, dialu2kn add Lydia kt FB.. Lydia x sombong!! CONFIRM!!

Ni url FB Lydia... http://www.facebook.com/lydiawani.ezrina

Sebelum tu.. Lydia nk promote skit.. Pada sesiapa yg nk beli jm5, dialu2kn beli gn Lydia k? Insyaallah Lydia leh guide korang.. Selain jm5 Lydia ada jual sauna gak.. hehe..

Kadang2, Lydia dpt rasakan, setiap apa yg berlaku ada hikmahnyaa... Ada hikmah Lydia gemok dulu2.. Kalau Lydia x gemok, Lydia x kan jadi mcm sekarang.. Lydia belajar erti sabar, tabah n usaha... Dan alhamdulillah, ALLAH kurniakan rezeki yg melimpah ruah pd Lydia kini... So, pd sesiapa yg bersaiz XXXL kt luar sana, slalu la ingat, setiap kejadian yg blaku ada hikmahnya... Setiap ujian yg menimpa kita pn pasti ada sebabnya... Yg penting kita sabar n redha.. Allah lebih mengetahui apa yg terbaik buat diri kita...

Dah abis journey ni pasni maybe Lydia akan update blog dgn tips2 diet yg lain or maybe akan melencong skit dr diet.. x pa kan?? kdg2 dok crita pasal diet pn bosan gak.. Nk gak crita pasal cintan cintun! bru happening! ngeh2...

Till then.. thanks for reading n pls continue supporting me.. peace!!




Saturday, August 13, 2011

TIPS MENURUNKAN BADAN SECARA NATURAL DI BLN RAMADHAN

Assalamualaikum...

Salam Ramadhan everyoneeee...

Hurm.. dh 2 minggu kita berpuasa.. n at the same time, ramai gak di kalangan kita yg ambil kesempatan bln Ramadhan ni utk menurunkn berat badan.. Yup.. Diet2 jugak, but amal ibadah jgn dilupa.. N ada gak yg Tanya Lydia, ttg tips utk turunkn berat badan sempena bln Ramadhan ni... So now, Lydia nk share a few tips yg Lydia rasa boleh membantu org2 kt luar sana menurunkan berat badan di bln puasa naturally...


1. Niat tu paling penting... Biar la kita bniat bpuasa tu utk beribadah.. n bukan utk diet semata2.. Sbb ramai di kalangan kita, bpuasa dgn niat utk kurus.. Sila elak eh.. Tak berkat nnt... Nawaitu tu pentg.. biarlah niat kita tu utk beribadah.. Bukn utk kurus semata2.. Kalu leh kurus, tu satu bonus la kn? Kira mcm 2 in 1 la.. Pahala posa dapat, kurus pn dapat..


2.Cuba sedaya upaya utk memperbykkn minum air kosong.. Sbb air kosong dperlukan bg membakar lemak korang tu, dsamping bleh membuatkn korang berasa kenyang... Lydia slalunya akn cuba usahakn minum air kosong lebih dr 3 liter sehari even di bln Ramadhan.. Mmg perut kembong.. tp dh jd cm habit plak minum air byk..

3. Senaman? Leh gak buat senaman simple.. Jgn kata bln Ramadhan kita x leh senam.. Bleh sbnrnya.. buat yg mudah2 ja pn ok.. Jalan kaki ka... naik turun tangga ka.. Jalan2 shopping complex pn senaman gak... hehehehehe... ;) .. Ooopss.. bg yg malas nk bsenam tu, leh la try sauna.. Leh burn calories gaks... meh rujuk sini.. http://lansingsauna.blogspot.com .. hehe..


4. Lagi satu, time bbuka ni paling penting skali..Jangan berbuka dengan berlebihan, bbuka dlm kuantiti yg sederhana.. Selalunya org2 kita ni ada 1 sifat iaitu nak habiskn semua mknn yg ada kt meja makan... maklum la.. beli blebihan di bazaar ramadhan... So my tips here, masa p kt bazaar ramadhan tu, jgn mbeli ikut nafsu... beli ikut keperluan,k? so nnt korang tadak la rasa bsalah bila makanan kt meja mkn tu tak habis...Mbazir kn amalan syaitan, so pls avoid.. Leh jimat gak at the same time... hehe.. Hurm.. lg afdal, xyh la jejakkn kaki kt bazaar ramadhan tu.. Wahahaha.. By The Way, Lydia pn pengunjung setia bazaar Ramadhan actually.. =)..


5. Pilihan juadah utk bbuka pn penting gak.. Kuih muih, makanan n minuman manis2 slalu dsajikan ketika waktu bbuka ni.. So, saranan Lydia, korang kna la pepandai pilih makann.. Pilih la makann yg bkalori rendah.. Elak mknn grg2, manis2.. Sbb apa yg Lydia phatikan, slalunya ramai bbuka dgn makann bkalori tinggi walaupn kuantiti mknn tu sikit..


Cth, ada yg tanya Lydia,

"bleh dak bbuka mkn mi grg, air coke n kuih muih yg manis2? Mkn skit2 ja.. "..


So, my answer is.. It's better u gantikn mi grg tu dgn bihun sup ka, laksa ka.. still kenyang tp kalori rendah.., air coke tu ganti dgn air kosong, xpn kalu nk air manis gak, sila jgn ambil minuman berkarbonat, n kuih muih manis tu gantikan dgn buah kurma or apa2 aja la buah atau mknn yg sihat..

Utk info kalori, leh rujuk blog Lydia kt http://lydiajdm5.blogdrive.com


6. Bak kata Kevin Zahri, bertarawih 20 rakaat, anda akan kehilangan 80 kalori bergantung dengan berat dan jangka masa.. So, apa lg? Solat tarawikh pn leh burn calories k? Burn calories smbil buat amal ibadah.. BUT, now Lydia emphasize kn lg skali, nawaitu biar la utk beribadah, k? Bln Ramadhan bulan utk amal ibadah... That's the golden rule... =)


7. Hehe.. dsamping tu, nk promote skit, kalu nk kekal btenaga di bln Ramadhan, bpuasa dgn relax, korang leh la gunakan Jus Mate 5.. Suppliment yg bjaya mengurangkn berat badan Lydia dr 105kg ke 49 kg.. n, x dpt dnafikan, penurunan berat Lydia lebih laju sekiranya bpuasa bsama jus mate 5.. Nk beli or nk tau tips pgunaan jus mate di bln ramadhan, leh tgk sini http://lydiajdm5.blogdrive.com or http://lydiajdm5.blogspot.com


Ok... dats a few tips yg sempat Lydia coretkn.. N nnt ada masa kita kongsi2 lg, k? Slamat bpuasa n selamat beribadah semua...~~!! Feel free to view http://lydiajdm5.blogdrive.com , http://lansingsauna.blogspot.com .. Thanks....


P/S: Lydia org Kedah, so, bahasa kedah la yg Lydia gna utk menulis ni.. Semua org leh faham kot kn? Hehehe... Sorry kalu ada typo... Menulis ketika sahur dlm keadaan mamai.. =).. Sharing is caring walaupn tips ni x seberapa... =P








Saturday, April 30, 2011

Journey Lydia dr 105 kg ke 49 kg PART 5....

Assalamualaikum semua..

Phewwww.... setelah beberapa bulan x update blog ni, arini baru sempat memboloskan diri.. hihi... Byk sgt perkara yg berlaku recently... Kdg2 busy.. n kadang2 sengaja buat2 busy.. hik2...

Just nk share dgn kawan2, Lydia baru balik UMRAH, n disponsor oleh Doc Rozmey... Rasa bersyukur n best sgt2.. Pengalaman kat sana mmg x dapat Lydia lupakan. Syukur alhamdulillah, rezeki bernaung di bawah DrGroup, Lydia dapat sponsor mak Lydia utk p bersama2 dengan Lydia... Mmg dah lama Lydia niat nak bawak Mak p UMRAH.. N alhamdulillah impian Lydia menjadi kenyataan.. Syukur sgt2 pada ALLAH S.W.T sbb bagi peluang ni kepada Lydia...

Ni pic mak n Lydia kat depan Kaabah... Time ni rasa terharu sangat... Kalau kat Malaysia, kita cuma sembahyang menghadap kiblat, tp kiblat tu kita tak nampak... n skang bila kita berada depan Baitullah, rasa diri ni kerdil sgt... Masa 1st time tgk kaabah, mmg automatik kuar air mata... terharu, sedih, gembira... Bersyukur sbb dijemput oleh Allah S.W.T ke rumahNya.. n Lydia berdoa, kalau diberi kesempatan n murah rezeki, Lydia nk p sana lg skali.. Insyaallah... Kawan2 tlg doakan Lydia k??? =D


Ok, ni pic Lydia bersama salah seorang testimoni yang di sponsor oleh doc rozmey... Kak Salwani.. Tgk.. badan dia skang ni slim kan?? Kalau korang nk tau, berat dia dulu 99kg... OMG!!! Skang ni 48kg je... !! Dahsyat kan? Antara testimoni hebat produk JM5 selain Lydia la... Huhu... dan dia jugak dah ada anak umur 15thn.. nampak muda remaja je dia... Tu la salah satu kehebatan JM5.. Kak salwani pn mengaku yang dia x pnah pn bermimpi utk slim.. x sangka serasi sgt dengan JM5.. N dia ni dah guna mcm2 produk, tp x menjadi.. Alhamdulillah, dgn JM5 impian kak salwani leh jadi kenyataan, n x sangka dapat p UMRAH lg kn???


Ok, kalau korang x percaya cerita Lydia pasal kak salwani, korang try tgk pic ni... hihihihi.. HEBAT kan?? Tu la kehebatan Jus Mate 5.. X kenal maka x CINTA.. Bila dah kenal pasti jatuh cinta punya... Lydia ada jugak risik2 cara kak salwani berdiet ni... Basically lebih kurang Lydia gak... Jaga kalori, jaga pemakanan... Tp kak salwani ni byk buat exrcise n menari... Tu salah satu faktor yg mempercepatkan penurunan kak salwani...

So, pasni jangan was2 lagi dengan kehebatan JM5... Korang patut try produk ni... Sebab Lydia dah tgk keajaibannya... N Lydia pn nk share keajaibannya dengan kawan2 kat luar sana.. Tp, apa2 pn, bila guna produk tu, yg penting ialah kawal pemakanan korang... Sebab JM5 ni bukannya magic... Korang tetap kena kawal makan n kawal kalori korang sepanjang berdiet dgn JM5 ni.. Sbb tu paling penting... JM5 akan membuatkan perjalanan diet korang jauh lebih mudah... Mengawal selera makan n mempercptkn penurunan... Insyaallah.... =D

Ni pic Lydia masa p UMRAH.. Makan ice cream kat sana...!! Siyes sedap.. Masa mula2 p sana, Lydia tanak la makan aiskrim.. konon2 dh lama pantang ais krim.. Bila hari terakhir Lydia kat Madinah, tetiba rasa teringin sangat.. N bila cuba, mmg Lydia x nafikan, mmg SEDAP!!! =D..
Pesanan: Pada yang berdiet, sila elak ais krim.... sekian.. hehe

Okey... dah puas berleter pasal UMRAH, Now, Lydia nk kembali semula pada journey Lydia yang tergendala setelah sekian lama.

Hihi... welcome to Journey Lydia part 5... Kalau sebelum ni Lydia dh story cara diet Lydia masa Lydia guna JM5.. Actually, after 4 bln guna JM5, masa tu berat Lydia area 65kg kot, Lydia stop JM5.. Kenapa Lydia STOP??? Mesti ramai yg tanya kn?? Actually, masa tu kan Lydia final SEM kat UUM.. So, kewangan kurang skit.. Lagipun kesian la kalu nak suruh mak sponsor kn?? So, Lydia ambil inisiatif untuk buat diet sendiri2 tanpa guna JM5...

Mula2 Lydia ambil decision untuk STOP JM5 tu memang Lydia takot juga.. Ya la... Target Lydia kan 50 kg.. Lydia slalu pikir, mampu tak Lydia capai target tu tanpa bantuan JM5?? Untuk pengetahuan semua, Lydia x de la STOP JM5 secara mengejut ya.. Stop slowly.. Dari mula2 ambil 2 peket sehari, Lydia reduce kepada 1 peket, then ambil selang sehari, then seminggu sekali n lastly STOP JM5...

Mula2 tu memang susah.. Memang Lydia tak nafikan, salah satu kehebatan JM5, Once kita STOP, ALHAMDULILLAH x ada kenaikan semula... In fact, skang ni dah 2 tahun Lydia STOP JM5, tp syukur berat badan masih maintain n x de kanaikan berat badan yg mendadak mcm sesetgh produk2 kurus yg lain.... TAPI, Yang penting korang kena la jaga makan juga.. apa yang nak Lydia tekankan ialah, makan kena la ikut keperluan, jgnla bila korang dah STOP JM5 tu korang melantak x ingat dunia...K??

Apa yang Lydia paling terkejut, even Lydia dh STOP ambil JM5, tp penurunan tetap berlaku... Bersyukur sangat!!!! Lydia takot juga bila dh stop jm5, berat dah tamau turun.. Tp, x sangka yg sebaliknya pulak yang berlaku... Tp time tu memang Lydia melipatgandakan la usaha Lydia.. Kalu dulu senam skit2 je, ni bila dh ringan, Lydia memperbykkan la senaman... Pastu memang kontrol makan betul2.... Lagi satu, time ni mmg Lydia jadikan air kosong sbg best fren.. Kalau Lydia lapar slalunya Lydia x makan... Lydia minum je..

Ni pic Lydia masa Lydia dh STOP ambil JM5, N ni masa hari2 terakhir Lydia study kat UUM... Time ni, semangaat semakin membara2 nak kurus.. Maklum la.. lepas ni kena pikir nk cari keja kan?? So, kena la kurus secepat mungkin.. Ni masa bulan April... N target Lydia, nk berkebaya masa konvo.. Konvo pulak bulan Oktober.. =D

Hihi... wat masa ni cukup la sampai sini dulu... Lydia pn dah x byk nk update pasal journey Lydia, sbb majoriti tips2 Lydia dh bg utk post2 yg sebelum ni... =D

Lastly, ni pic Lydia before n after, sebagai pembakar semangat kawan2 semua.. Kalau Lydia BOLEH, Lydia yakin korang pun boleh kan?? Yang membezeakan kita hanyalah USAHA... N tujuan Lydia buat blog ni pn sbb nk kongsi dengan korang semua cara Lydia berdiet dr mula smpai la Lydia berjaya.. Sbb Lydia tau, ada sesetgh org tu dia teringin sangat nk kurus tapi tak tau cara.. Lydia harap blog Lydia ni dapat memberi manfaat dan motivasi kepada geng2 diet kat luar sana.. Insyaallah... =D

Wednesday, April 13, 2011

Journey Lydiawani Ezrina dr 105kg ke 49kg part 4

MY JOURNEY FROM 105KG TO 49KG PART 4

Assalamualaikum semua...
Syukur... skang ni dah masuk journey Lydia part 4.. Skali lagi, Lydia nk ucapkan jutaan terima kasih pada kesemua followers Lydia, n kepada readers blog ni yang sudi bg komen n cadangan.. Really appreciate... Apa yang paling buat Lydia terharu, bila ada geng2 diet kat luar sana inform Lydia yang diaorang dah berjaya untuk turunkan berat badan ikut setelah baca info2 dari blog Lydia.. Lydia harap blog Lydia ni dapat naikkan semangat sesiapa saja yang tengah diet, baru mula nak diet or apa2 aja la yang ada kena mengena ngan diet ni..... Suka sangat dengar bila ada kawan2 yang dah berjaya turunkan berat badan...!! TAHNIAH.. Pada sesiapa yang dah berjaya tu, Lydia harap korang leh la kongsi2 dengan Lydia kat sini.. Nanti korang komen la kat post Lydia ni eh.. Setidak2 nya, komen korang leh naikkan semangat geng2 diet yang lain.. kan? kan? kan?


So, now nak continue journey Lydia... N dah nak start berleter lagik... hihihihihihihi....bila dah masuk sem baru n dah mula berdiet kat Universiti ni, memang Lydia tak nafikan ada macam2 dugaan n cabaran.. N now, tibalah masa yang ditunggu2... Dah puas diet, dah ada orang yang tegur, nak tau la jugak kan skang ni berat dah jadi berapa??? hihihihihihi.. So, setelah 3 bulan berdiet... Akhirnya Lydia mula menimbang... Kalau sebelum ni Lydia timbang, jarum penimbang tunjuk 3 angka, memang teringin sangat nak capai 2 angka nih.... Mula2 berdebar jugak.. sebab takut sangat tak capai sasaran.. Last2.. jeng jeng jeng.. Sambil pejam mata Lydia naik atas penimbang...

Tadaaaa... dah tinggal 70 kg!!!!!


Time tu Allah ja yang tau betapa hepinya hati Lydia... Rasa macam berbaloi sangat2... N semangat jadi semakin berkobar2 untuk turunkan berat badan.. Tp, skang ni, Lydia dah ada 1 problem... hihi... Bila kita dah turun byk.. ada 1 perasaan macam M.A.L.A.S. mau berdiet... n dah stat mau mengelat... Tambah2 bila dah ramai sgt yg puji Lydia dh slim, Lydia dah kurus... Lydia dah kecik.. blablablablablablabla....

So, camna Lydia nak maintainkan semangat supaya x LEMAU? Ataupun supaya x berhenti sekerat jalan??? Ramai yang tanya Lydia, macamana Lydia maintainkan semangat supaya teruskan diet sampai dapat 49kg?? Tak bosan ke hari2 makan sayur, buah n makanan rebus2???

1) LYDIA DAH SET TARGET YANG LYDIA HANYA AKAN STOP DIET SETELAH CAPAI BERAT BAWAH 50KG... =D

Dalam berdiet, korang kena ada target n arah tujuan... Kenapa??? Supaya korang tau arah tuju korang, At least target korang mestilah kena capai BMI Normal... Kalau ikot BMI Lydia, kalau dpt 54 kg dah capai tahap normal... Tp dalam hati Lydia memang dah teringin sangat capai angka depan ada no 4X.. Mula2 fikir memang mustahil.. Camna la Lydia nk turunkan berat dari 105kg nak capai bawah 50kg ni???


Ni gambar penimbang Lydia... Lepas dapat angka ni, baru Lydia STOP diet.. =D


Lydia percaya 1 menda... Allah tu maha adil... Allah selalu dengar doa hambanya... So, memang Lydia banyak berdoa... Dalam masa yang sama, kena la usaha juga.. Sebab bagi Lydia, USAHA TANGGA KEJAYAAN... Tanpa KEBERANIAN DAN USAHA, impian takkan jadi kenyataan... Masa Lydia debab dulu, sebelum tido, Lydia slalu berharap, bila bangun tido, Lydia dah boleh SLIM... Tapi, bila bangun tido, alangkah sedihnya bila badan tetap debab seperti sebelum tido.. ngeh ngeh ngeh... =D.. Memang tak salah bermimpi, TAPI, korang kena la usaha keras untuk capai target korang tu ye...

Jadi, pada geng diet kat luar sana, macam yang selalu Lydia advise, korang kena la usaha.. ALLAH akan bersama hamba2nya yang berusaha.. Cuma badan setiap orang berbeza.. Ada yang cepat n ada yang lambat.. Satu Lydia mintak.. TOLONG jangan bandingkan penurunan berat badan korang dengan orang lain... Yang penting ada penurunan... Tak kira cepat atau lambat.. N korang kena la berusaha untuk mencapai target yang korang nak tu... Kenapa Lydia kata jangan banding2 kan penurunan dengan orang lain?? Sebab Lydia dulu pun macam korang, kadang2 rasa jeles sangat bila tengok orang lain leh turun berat cepat.. sebulan leh hilang sampai 10kg++... Tapi Lydia setkan dalam otak, jangan hiraukan result orang lain, yang penting ialah ada penurunan... Tu paling penting.. Cepat atau lambat belakang kira...

Lagi satu, kalau korang suka buat perbandingan, risiko untuk give up lagi tinggi... Ramai customer tanya Lydia..

"Lydia, kenapa saya guna jus mate 5 sebulan turun 5kg je? tapi orang lain leh turun 10kg++???"

Aiyoo.. 5kg tu banyak dear... Cuba bayangkan daging lembu 5kg, kalu korang angkat berat ke tak?? Kalu bukan daging lembu pun korang bayangkan beras k?? Berat kan 5kg... Yang penting korang kena bersyukur.. Sebab setiap individu penurunan tak sama.. cara pemakanan, metabolisme, n senaman yang diamalkan tak sama... So, pls jangan buat perbandingan.. Yang penting ada penurunan, x kira kg ataupun inci.... In fact, jangan buat perbandingan dengan Lydia jugaaaa... =D.. Korang kena teruskan usaha sampai la korang dapat berat idaman korang... Pls...plsss...plsss.. JANGAN GIVE UP... Sebab, kalau Lydia boleh, Lydia sure korang pun mesti boleh... Sebab Lydia pun hanyalah manusia biasa macam korang juga... =D

2) BAGI MENAIKKAN SEMANGAT, LYDIA SELALU HADIAHKAN SUMTING SEBAGAI PEMBAKAR SEMANGAT
UNTUK TERUS BERDIET

Disebabkan Lydia ada 1 perangai, iaitu fobia untuk menimbang, so, Lydia ada 1 cara untuk memastikan yang Lydia makin slim.. Lydia suka ukur badan melalui baju2... So, sebagai contoh, masa Lydia start diet, baju yang Lydia pakai size XXXL... So, Lydia beli la baju yang kecik sikit, saiz XL... So, Lydia jadikan baju tersebut sebagai pembakar semangat.. Lydia berdiet n make sure Lydia boleh pakai baju size XL tu... Lepas dah boleh muat size XL, Lydia beli baju saiz L pulak... hihihihihiihhii... Seterusnya M, n LAST skali sampai Lydia muat pakai Baju size S..

Lydia ada 1 menda nk share, masa gemok, Lydia tak pernah berpeluang pakai jeans... Sebab tak ada size... So, masa Lydia tengah on the way diet, Lydia ada beli sehelai seluar jeans Levi's size 27... Lydia buat seluar tu sebagai kayu pengukur.. Selain berat bawah 50kg, Lydia tekadkan dalam hati, yang Lydia akan STOP berdiet sampai seluar tu Muat... N alhamdulillah, Lydia berjaya pakai seluar tu...


Ni la seluar tu.. hihi.. syukur sangat... Ni dah jadi seluar kesayangan Lydia... Kalu korang perasan, seluar ni ada terkoyak sikit kat lutut... Tapi, disebabkan seluar ni ada sentimental value, Lydia still pakai seluar ni sampai sekarang... Lydia SAYANG sangat seluar ni.. My 1st jeans Levi's size 27... =D

So, sepanjang diet, memang Lydia banyak habiskan duit untuk membeli baju baru.... Tapi Lydia tak kisah.. rasa seronok sangat bila boleh muat baju yang kecik2 yang sebelum ni rasa AMAT mustahil untuk dipakai... Dah boleh pakai KEBAYA.... Dah boleh pakai t shirt saiz S/M.. N suar jeans dah muat size 26/27... Sonok sangat!!!! Sekarang ni, bila pergi shopping complex, mesti Lydia p kat tempat baju2... Sebab dah ada SIZE.... Sebelum ni, tempat tu la paaling nyampah nak p.. sebab confirm tak ada size... Macam malu gila nak tanya promoter, "KAT MANA EH TEMPAT BAJU2 YANG BESAR2....." =((

Okay guys... Lydia stop sini dulu, nanti Lydia update lagi ye... Thanks for reading, and pada yang belum jadi followers, sekali lagi Lydia berbesar hati sekiranya korang follow blog Lydia, n pls tinggalkan komen korang kat bawah ni ye... Sebarang pertanyaan, komen, atau cadangan, Lydia galakkn korang post kat ruangan komen kat bawah ni ye... elakkan post kat shoutbox.. kat shoutbox Lydia tak leh nak reply panjang2... hehehehehehe... =D


Saturday, April 2, 2011

Lydia VS DSLR.. =D

Assalamualaikum semua...
Actually kali ni posting kat blog ni Lydia nak lari skit dari topic diet eh....
Sorry pada geng2 diet yang menantikan journey Lydia part 4.. Nnt Lydia update k...
Asyik berleter je Lydia ni.. mesti korang Boring kn?? Kali ni mau tepek gambar2 ja.. hihi.. =D

Untuk entry kali ni Lydia tergerak ati nak post pic plak.. ngeee... =D
Lydia tatau sama ada skang ni DSLR ni dah jd macam 1 keperluan or trend..
N Lydia pn ada sebijik... X reti guna pn.. Memiliki secara kebetulan..
X minat actually nak tangkap2 gambar sbb x cun.. =D

Jap.. jap.. Lydia mau tempek pic yg diambil guna DSLR Lydia..
Dlm proses pembelajaran nk guna... gila complicated guna menda ni..
Ingatkan senang mcm tgkp gambar guna Henpon jerk..
Rupanya mcm2 mak nenek setting adaaa... ngeee.. =D
Mau jahanam gak ar kamera Lydia tu... Smpai skang x berapa reti mau guna..
But akan terus blaja dr semasa ke semasa.. =D


Ni pic feveret... Di snap oleh Miss Farhah Halim.. Kami semua siyes x reti guna DSLR nih... Main picit2 ja... Nasib baik jadi gaks... =D
Penat terlentang atas rumput.. Abis kena gigit semut... Korang patot ada behind the scene masa snap pic ni.. Gila tragis... My fren Iva n Kelly gelak cam mau mati..
Biar la korang mau gelak.. janji pic cun.. Thanx korang.. Luv U.. =D



Hihi.. Kali ni bgambar guna payung plak.. Payung ni menaikkan seri pic nih.. Sbb tudung n baju Lydia kaler cam dull aja kn.. N kebetulan amik gambar ni time matahari mau tenggelam.. Macam ada plak cahaya keimanan kt muka tu kn?? Bercahaya ja.. Korang nampak x??? Ngeee



Ni setelah Lydia berpenat lelah memanjat pokok... Konon nak dapatkan angle menarik.. Lagi skali, Thanx to miss farhah halim n miss iva...
Ada yang kata gambar ni over exposure... Lagi skali, kami suma2 ni x reti setting... :P
Xpa.. akan teruskan blaja.. Nanti bila Lydia dh terror, leh la Lydia amik upah gambar korang kawin ka, tunang ka, ..... hehehehehehehe... =D
Time tu, korang kna la amik Lydia jd photographer korang, k?? Lydia kasi harga murah2 sudah... kira member2... ngeeee.. =D



Kami behind the scene.. Kengkonon nk bagi menda tu gerak.. Sbb bila dia gerak, pic lagi cun...
Last2 tiup punya tiup x gerak2 jugak... ngeeee...
Xpe la... xyah bagi dia gerak la.... dok statik pn dh cun... hahahahaha... =D



Ni Farhah Halim n Miss iva...
The gurls behind the scene... =D
SORRY aku promote ampa 2 org kat sini... Kalu x suka, nnt aku delete pic ni.. =D


Untuk pengetahuan korang suma, semua gambar ni Lydia x edit... Konon bg alasan kt kawan2 sbb nak bg gambar nampak natural.. =D

Sorry... dusta ja tuh... Ekceli, Lydia x reti nk edit.. Hahahaha... dlm laptop kesygan Lydia ni x ada langsung software photo editor... Ngeeee... Kalau edit sure lagi marveles kn pic2 nih? lalalalalalalalala.. terperasan plak... =D

Nanti kalu Lydia dh terror edit pic n dh terror tgkap gambar, Lydia nk jd photographer la plak... Korang setuju x??? Leh nanti Lydia snap pic korang... ^.^









Wednesday, March 30, 2011

MY JOURNEY FROM 105KG TO 49 KG PART 3

Assalamualaikum semua... Sorry, lama sangat Lydia x update.. memang labah2 dah buat sarang nih.. sorry guys... busy skit.. :((.. Anyway, Lydia bersyukur sgt, sebab byk sangat positif feedback yg Lydia dpt dr readers2 blog Lydia... Ada juga yg inform Lydia, yg diaorg rasa motivated selepas baca blog Lydia, n at the same time diaorg manage utk loose weight... Syukur alhamdulillah.. Lydia harap pkongsian Lydia ni x sia2 n dapat menolong kawan2 kat luar sana.. Kalau x banyak pn, at least Lydia harap blog Lydia ni boleh membantu memberi motivasi pada geng2 diet kat luar sana, tak kira yang buat diet sdn bhd ataupun diet guna jus mate 5... =D

Lydia sangat appreciate kalu readers2 sekalian leh bagi sebarang komen or follow blog Lydia ya... Bg la apa2 cadangan, kritikan or apa2 aja la ya.. Plsss... hihi.. Sbb Lydia sgt suka bila tgk followers lydia bertambah=D



Before this Lydia ada story cmna nk hadapi dugaan masa hari raya n perjalanan diet Lydia masa hari raya.. Ok... After beberapa bulan berdiet, masuk cuti sem, Lydia berdiet kat umah.. Time tu memang Lydia disiplin gila2.. 2 bln dok umah.. Hari2 menu sup sayur, air kosong.. kalu nak protein, Lydia mkn mknn yang bakar2 atau pon rebus.. ratah2 sayur2an... Time tu memang Lydia dah pantang habis makanan bergoreng, berminyak, bersantan n minuman manis..Lydia ngaku, time tu memang betol2 disiplin.. x tipu... Masa tu mak pon heran.. Kenapa la dulu nasi kat umah kejap aja habis, tp masa Lydia diet, nasi x pnah habis... Time tu kesian mak, dia masak sdap2 tp tadak org nak makan, sbb Lydia diet... Slalunya Lydia la jd tong sampah.. habiskn semua makanan.. huhu.. =D

Setelah berpenat lelah berdiet 2 bln masa cuti sem, now dah sampai masa nak masuk UUM balik.. Actually, Lydia x nampak lagi perubahan drastik kat badan Lydia, cuma Lydia pasan yg baju Lydia dah mula melonggar... Suka... Mak n family memang tak penah tegur n bg feedback sama ada Lydia dah slim atau tak.. Sebab diaorang kan tengok Lydia hari2.. so x nampak perubahan.. Memang masa nak masuk U Lydia memang tak sabar sangat nak jumpa kawan2... Nak tau apa reaksi diaorang.. sama ada Lydia dah slim skit atau syok sendiri ja... Memang masa ni Lydia x berani menimbang lagi.. SCARY..!!

Then, masa yang best, masa 1st day Lydia masuk U n p klas, dah ada yang tegur.. Diaorang tanya,

"Lydia, awat nampak hang lain macam?",

Lydia heran, time tu x paham maksud diaorang... Lydia tanya balik..

"Lain macam cmna tu weh??"

n kawan Lydia jawab balik

"hang nampak cam dah kurus skit... hang buat camna? napa hang kurus?"...

Ngeee... time tu memang happy.. sebab dah ada yang tegur Lydia dah kurus.. Yeay!!! Hepi x terkata.. Siyess!!! Tp x ada la melompat depan kawan2 kan... sonok dalam ati aja la.. hihi.. Pasal Jus Mate 5 memang Lydia rahsiakan lagi.. tak bagitau diaorang pun.. Sebab Lydia nak tunggu capai target baru nak gitau semua orang...

Ni gambar Lydia ngan kawan2 sebelum guna jm5.. =D
(SEBELUM CUTI SEM)



GAMBAR NI SELEPAS CUTI SEM BUKAK..
TIME NI LA SUMA ORG TKEJUT N DOK TANYA2 CMNA LYDIA LEH KURUS.. =D
BAJU KURUNG DAH LEH PAKAI READY MADE SIZE M... =D


Ramai yang tanya Lydia, selain guna Jus Mate 5, apa lagi inisiatif yang Lydia buat untuk slim?? Ngeee.. Meh nak story meh.. Lydia tak ingat sangat.. Tp rasanya banyak juga.. Lydia dulu memang suka tanya kat pak cik google pasal tips diet.. N apa2 aja yang Lydia rasa sesuai dengan Lydia, Lydia akan buat.. Ok, 1st inisiatif Lydia untuk kurus masa kat UUM:

1) Instead of naik bus ke kelas, Lydia mencuba untuk berjalan kaki..





Pada student2 UUM, Korang tau kan UUM tu memang besar... N klas LAW majoriti kat DKG5, N Lydia menginap kat kolej yang paling BEST kat UUM iaitu kolej Petronas.. Hik hik.. Perjalanan dari bilik ke kelas mengambil masa 30-40 min (bg orang gemok cm Lydia sbb jalan slowmotion macam kura2...) sambil jalan sambil menghirup udara segar.. =D..

Pastu perjalanan pulang pun ambil masa 30-40 minit juga... So, at least sehari Lydia jalan kaki 1 jam.. Mula2 tu, memang penat gila... Maklum la.. badan besar... Nak jalan pon x larat.. Sampai kelas peluh2.. dah siap2 dah bawak perfume mai klas.. takot bau.. ngeee.. =D .. Masa mula aja la rasa penat, bila lama2 mcm dah biasa, cam best la jalan kaki ni... Rasa cam dah tanak naik bus.. siyes...!! Kalu masa dulu2 asyik nak naik bus aja, jalan kaki sikit pun tanak... Masa diet rajin sungguh Lydia berjalan.. n dah jadi cam habit plak.. Cthnya, kalu hari cuti, Lydia akan luangkan juga masa untuk berjalan at least sejam sehari...

Kenapa Lydia pilih berjalan n bukan berjogging?? Hihi.. Bg manusia debab macam Lydia ni, sungguh tak praktikal mau berjogging, skali jogging, rasa cam mau gegar 1 UUM.. ngeee..MALU!!!! =D, so, the best solution is jalan... org pon x pasan yang kita sebenarnya tgh exercise kn? kn? kn? So, cara ni amat sesuai bagi mereka yang berdiet sembunyi2 cam Lydia ni.. =D


2) Lydia dah mula berskipping... =D


Hihi.. selain jogging, Lydia stat berskipping... Kenapa? Skipping leh wat diam2 dalam bilik... Mula2 buat tu memang penat.. Tp Lydia x ada la wat banyak sekaligus... 1st day Lydia buat 10 kali.. Mesti ada yang tanya.. uiks..10 kali ja??? sikitnya!!! Huhu... Bagi si debab mcm Lydia, 10 kali pon dah mengeluarkan peluh yang mencurah2..ngeeee... =D 2nd day Lydia buat 30 kali.. lagi berpeluh... n seterusnya makin bertambah... 50 kali, 100 kali, 200 kali, 500 kali.. hihi.. suka!!! Bleh rasa perbezaan masa mula2 buat, 10 kali pn penat.. Skang ni, nk skipping 100 kali sehari pn dah bleh buat dengan relax.. Like..like...likee.. =D

Kenapa Lydia suka skipping?? Bagi student cam Lydia, xdak duit nk p gym.. nak beli treadmill, basikal senaman, blablabla.. so, brapa harga tali skipping??? hik hik.. x sampai rm10 pn... ngee.. =D .. sungguh jimat!! lgpn, skipping leh d buat d mana2... so, mudah n praktikal.. dsamping tu, bila skipping, ia melibatkan seluruh anggota badan dr tgn ke kaki... Setelah bertanya pak cik google, memang terbukti skipping ialah senaman yang bagus... tak caya korang try tanya pak cik google.. =D

3) Lydia suka main naik n turun tangga..

Ok.. Lydia memang seorang yang sangat jimat di zaman studentnya... n setiap senaman yang dilakukan pn hanyalah menggunakan bahan2 yg murah ataupn boleh didapati dgn free.. =D.. Sesungguhnya UUM sangat banyak tangga... N kebetulan, Lydia duduk kat tingkat 3... n p klas pn kena naik tangga yang banyak...

Bilik Lydia kat UUM memang btol2 sebelah tangga... so, setiap petang, rutin harian Lydia ialah bermain tangga.. hihi.. =D .. main naik turun tangga byk2 kali... Bila ada org yang usha Lydia main tangga macam budak2 kecik, Lydia wat tatau ja.. hihi.. Abaikan diaorg... Mula2 Lydia main tangga slow2 ja... dah slim skit, sampai dah bleh berlari pn naik tangga!!! Sonok...!! Kalu x, nak naik tangga ke tingkat 3 pn kena istighfar banyak2... lama2 x sangka bleh naik tangga sambil lari2 lagi.. huhu... =D


NI GAMBAR TANGGA KAT PUNCAK VISTA UUM...
(GAMBAR HIASAN SBB TIME NAIK TANGGA NI DAH SLIM.. =D)

4) Setiap apa yang Lydia makan, Lydia akan catat dlm planner..

Huhu.. kadang2 kita akan lupa apa yang kita makan... so, cmna kita nk pantau pemakanan kita supaya lebih mudah capai target?? So, inisiatif Lydia, setiap apa yg Lydia mkn, walau sikit pn, Lydia akan tulis dlm planner.. so, cth kalu ari ni kita mkn byk, esok tu kita kurang kan la.. hihi... so, snang kita nk budget kn?

ni la planner lydia... nak bg kredit kat sed sbb buat planner ni.. =D
sed.. kmi syg ampa... miss u.. =D
sed ialah my best fren kt UUM.. =D


Actually, banyak lagi sebenarnya Lydia nak crita n Lydia nak kongsi... But, suddenly ada keja skit... Ok, Lydia akan update nanti ya... Kita tunggu part 4 plak.. =D

Lagi skali, Lydia alu2kn sebarang kritikan n komen.. Jgn malu2 untuk mengkritik n mengkomen Lydia, Lydia appreciate sgt... =D .. Pada yang x follow lg, bleh follow ehh... Thanks all.. =D


Kalau suka entry ni leh like ya.. =D





Tuesday, March 8, 2011

MY JOURNEY FROM 105KG TO 49 KG PART 2




Episod hari raya......lalalalalalala...

Salam semua... huhuhu.. Ampun maaf sebab dah lama x update blog.. uhuk..uhuk...uhuk... Alhamdulillah, semenjak blog ni dilancarkan, Lydia dpt byk feedback positif.. Syukur.. N skali lg, Lydia nk ucapkan TQ byk2 kpd sesiapa yg sudi membaca n follow blog Lydia yg x seberapa ni... N Lydia mengucapkan ribuan terima kasih jugak pd sesapa yg sudi bg feedback, cadangan, n promote blog Lydia... Thanks a lots.. Mmmuuah.. Appreciate sgt2...

Ok... kembali kepada journey Lydia.. kalu sebelum ni kita crita pasal puasa,... n korang pn patot tau... lpas puasa sudah semestinya RAYAAAA....~!!!!!

Ok.. ok.. Rasanya semua org tau kan.. bila sambut hari raya ni... Temptation yang sgt hebat bg org2 yg berdiet..Kenapa????

Well...well...well.... msti la sbb mknn time tu suma sdap2... ada rumah terbuka... kat mana2 aja bleh mkn free... Kalu stakat mkn free ja x pa.. Ni suma mknn sdap2 plak tu... Haih... sungguh dugaan... Sabar.. Lydia sabar...

Ok, macamana Lydia hadapi dugaan semasa hari raya sepanjang journey Lydia ni???

Kiranya bila masuk hari raya ni, plus minus dh sebulan la Lydia berdiet kn?? Mmg dlm sebln ni tak ada perubahan drastik... n untuk pengetahuan korang, Lydia sangat fobia dgn penimbang... N, semasa 3 bln pertama Lydia berdiet, Lydia x pnah menimbang... Kenapa??? Sbb Lydia takot.. Takot sgt kalu x capai target n frust.. Bila kita frust, mesti kita akan jd malas nk bdiet.. Nasihat Lydia kpd geng diet: Jangan terlalu kerap menimbang berat badan anda... Korang akan kecewa bila tgk xde perubahan kt jarum penimbang tuh...

Macam masa Lydia mula2 diet dulu.. Lepas 3 bln baru menimbang...


Sbb apa x dgalakkn kerap menimbang?? Nnt korang akan FRUST bila tgk penurunan x seperti yg korang harapkan n lastly akan terus GIVE UP... Plzzzz...Lydia sarankan korang menimbang sebulan sekali pn ok..n JGN GIVE UP bila target korang x tercapai.... Sbb diet kna konsisten n bterusan smpai la korang dpt berat IDAMAN, Ingat pesan Lydia ni k??? Sbb ada customer Lydia yg suka menimbang hari2.. Pastu bila x capai target, frust menonggeng... Then mkn byk2 semula n dah malas nk diet....

Lagipun, bila kita timbang hari2, mana nk nampak perubahan kn??? So, jarakkan la waktunya... Baru la leh nmpak... Lydia ni lebih sukakan surprise... Nk bg surprise kat diri sendiri n tanak timbang.. Huhuhuhu.. Sbb tu masa 3 bln pertama Lydia buat btol2...

Berbalik pada kisah raya.. huhuhhuuhuhhuhu... Masa tu tak ada lagi family Lydia yg perasan berat Lydia susut... Baru lagi kn?? Tp, selain baju Lydia yg longgar, yang paling best skali, Lydia dah muat pakai baju MAK...!!~ Lydia pn heran.. MMg kalu diikutkan, macam mustahil Lydia leh muat baju mak.. Tapi baju kurung la... Nak dijadikan cerita, masa hari raya, Lydia tatau nk pakai baju apa, selongkar almari, ada jumpak 1 helai baju kurung.. Ingatkan baju Lydia.. Sarung2 muat pulak tu... tp mcm fit skit la.. Tanya2 mak, rupanya tu baju mak.. Time tu Lydia dah yakin skit yang inci Lydia dah stat berkurang.. Gembira gila time tu bukan kepalang.. Yeayyy..~!! Sbb badan Lydia n mak mmg berbeza banyak....

Bawah ni Lydia tunjukkan perbezaan badan Lydia n badan mak... huhu.. byk gak beza.. n macam mustahil bila Lydia leh muat baju mak... ngeee... =D ... Sori mak.. promote muka mak lagi kat blog... Tau dah,,, sure mak x baca nih... ngee.. Mak sibuk memasakkk.. =D
NI LYDIA N MAK SATU KETIKA DAHULU...


NI GAMBAR LYDIA N MAK SEKARANG... =D

BANYAK BEZA KAN??? KAN??? KAN???? OK.. Lydia tau, mak la yang paling bangga bila Lydia leh kurus ni.. sbb tu la salah satu harapan dia kat Lydia.. Lagi skali, THANX mak....

Kembali pada journey Lydia... Dalam sebln berdiet tu, apa yg Lydia dh mula perasan, memang baju2 dah banyak longgar... Baju yang Lydia pakai fit macam sarung nangka dh stat rasa longgar... Masa tu dh sonok... N keyakinan Lydia pada JM5 semakin tinggi... Ya la,... bila stat guna JM5 ni, Lydia yang dulu kaki makan, dh pandai utk say NO kpd makanan sedap2, berkalori tinggi,... Lagi satu tips Lydia pada geng2 diet kat luar sana, dalam berdiet, korang mesti berani untuk menolak ajakan member2, adik bradik, jiran tetangga untuk makan sedap2 N berkalori tinggi.. Biarla diaorg nak kata apa2 pn,, Korang pekakkan telinga aja.. Dlm soal ni korang jangan malu k? Sbb Lydia dulu, bila member ajak mkn, Lydia follow... tp Lydia x makan... Lydia tengok sambil minum air kosong... Heran kan?? Camna la dulu Lydia boleh jadi sehebat tu dalam mengawal nafsu.. uhuk uhuk... Ya la, nak 1000 daya kn??? Nak kurus punya fasal.. kna la tekad n USAHA... Kalau Lydia boleh, korang pun sure boleh... Sbb Lydia pn manusia biasa macam korang jugak... Tapi btoi la.. bila guna JM5, rasa macam x teringin pn nak makan... Bila tengok org makan makann sedap2 depan mata, rasa mcm tak teringin pn... huhuhuhuhuhu... Tu la salah satu kehebatan JM5 yang Lydia sendiri dah rasai kehebatannya...

Konsep yang sama Lydia gunakan dalam menolak kesemua makanan di hari raya... Tp 1 la... Lydia mmg hantu ketupat... So, masa raya, mmg Lydia teringin sangat makan ketupat.. Jangan tatau, dalam berdiet ni, bagi Lydia tak ada istilah CUTI... Sbb selagi Lydia x capai target, Lydia takkan puas hati.. Raya tetap raya, diet tetap diet... Masa raya semasa berdiet, Lydia mengaku, ada jugak ambik ketupat.. Tp mcm yang Lydia slalu sarankan, makan ikot keperluan, jangan makan ikot nafsu.... Lydia ingat lagi, masa raya kali tu, Lydia makan ketupat seulas aja kot.. x byk... So, dsebabkan Lydia dh makan ketupat, Lydia x makan segala kuih muih biskut manis2 rempeyek, kekacang, n kerepek2 yang menjadi kegilaan Lydia satu ketika dahulu... Mmg sepanjang diet Lydia elak menda tu.. Sbb Lydia tau, mknn camtu kalori tinggi.. Cukup la sekadar makan ketupat skit... Air manis pn Lydia x minum.. Lydia minum air kosong... Kadang2 skang ni, Lydia pn hairan... Camna la Lydia leh jadi KUAT sgt dulu kan???? Mmg disiplin sangat.. Sbb tu la, Lydia slalu tekankan pada semua geng2 diet, nak diet ni yang penting disiplin.. Sbb memang banyak sangat dugaan... =D


Pasal rumah terbuka pulak.. Ada jugak Lydia attend.. Tp, pepandai la korang pilih makan.. Cth, kalau ada pilihan nasi beriani n bihun sup, Lydia akan makan bihun sup... Air pulak semestinya air kosong... Elak buat sementara waktu kuih muih yang sedap.. Lydia selalu setkan dlm kepala otak Lydia... Dh 22 tahun Lydia beraya n makan macam2 masa hari raya, so, untuk raya kali ni, Lydia tanak makan..!!~ Sbb sebelum ni dah puas melantak macam2.... Alhamdulillah, dugaan di hari raya berjaya Lydia harungi...~!! Syukur..

Okey.. hopes korang enjoy baca update Lydia buat kali ni... Insyaallah Lydia akan update lagi.. Lydia sentiasa alu2kn sebarang cadangan n komen... Pada sesiapa yg support Lydia, thanks byk2.. Korang buatkan Lydia makin bersemangat untuk update blog ni... =) Pada readers kat luar sana, sudi2kanla diri follow blog Lydia.. Sbb Lydia suka sgt bila tgk followers blog Lydia makin bertambah dr sehari ke sehari.. (mcm budak2 kn?) hahahahahah... Kalu rajin, promote kat member2 yang tgh berdiet sama k??? Thanks so much... ~!!

Pada geng diet kat luar sana, ataupun sesapa saja yang berbadan XXXL macam Lydia dulu2, pada pendapat Lydia, korang tetap mempunyai harapan untuk KURUS.. Yang penting ialah USAHA korang... Korang MAMPU... YAKIN BOLEH!!~

Ekceli gambar kat atas ni tak ada kena mengena dgn diet.. saja suka2 letak.. ngeh ngeh ngeh.... =D


Kalau suka entry ni boleh like ya.. =D

Monday, February 28, 2011

Apa itu JM5...???


Salam semua,dan lagi skali, Lydia nk ucapkan terima kasih byk2pada readers Semua sbb sudibaca blog Lydia...

Thanks a LOT.. Really appreciate.. Dalam Lydia dok asyik sibuk bleter pasal diet n JM5 ni, tetiba ada jugak yang tanya Lydia... Apa tu JM5 ek?? Uhuk..uhuk.. Ampun n maaf.. Kat mukadimah Lydia x explain pasal JM5.. Sbb Lydia assume semua org tau... Ampun.. So, kat utk update terbaru Lydia, Lydia nk story skit pasal JM5 k??

APA TU JM5??? (JUS MATE 5)
Jus Diet Mate 5 merupakan satu revolusi baru di dalam produk diet di mana formula yang ditemui begitu effektif di dalam mengatasi masalah kegemukan. Jus Diet Mate 5 formula hebat! Mengawal selera makan, menghalang pembentukkan lemak, mengurangkan pengambilan gula, meningkatkan kadar metabolisma dan menukarkan kabohidrat kepada tenaga yang merupakan 5 faktor utama di dalam pengurusan berat badan.


Kebaikan Jus Diet Mate 5
- Mudah, berkesan
- Semulajadi, Selamat
- Tanpa rasa lapar
- Tanpa rasa sakit
- Tanpa bersenam
- Bertenaga dengan minda yang cergas
- Menyihatkan jantung
- Bagus untuk kencing manis dan darah tinggi
- Membantu kesuburan wanita- Bagus untuk saraf dan sendi
- Melancarkan usus
- Merawat masalah kemurungan, susah tidur
- Merawat migrane dan gastrik
- Mengatasi masalah stroke mengurangkan kolestrol

CARA PEMAKANAN BERSAMA JUS MATE 5

MASIH ramai lagi pengguna yang tertanya-tanya apakah cara terbaik untuk berdiet dengan Jus Mate 5 (JM5). Disini ada beberapa tips untuk pengguna amalkan semasa mengambil JM5.

DIET 1 (KURANG DARI 80 KG)
Sarapan pagi : Hanya JM5 Tengahhari: Gantikan dengan sedik
it makanan ringan seperti sup sayur, tomyam atau sandwich. Petang : Ambil buahan seperti apple hijau

DIET 2 (BERAT LEBIH 80KG)

Sarapan pagi: Hanya JM5 Tengah hari: Gantikan dengan sedikit makanan ringan seperti sup sayur, tomyam atau sandwich. Petang : Ambil buahan seperti apple hijau Malam : AMbil JM5 sebelum tidur

Selepas mengambil JM5, setelah sejam anda bolehlah minum air kosong sebanyak 1.1 liter dan anda akan merasa kenyang. Elakkan mengambil sebarang makanan b
erkalori selepas empat jam pengambilan JM5.
Anda pasti akan mendapat hasil yang berkesan kerana program diet JM5 ini memberi jaminan kepada anda untuk memperoleh bentuk badan idaman.

PERINGATAN!!!
Campurkan serbuk Mate 5 dengan 400-500ml air sejuk dalam bekas "shaker" bertudung, goncang dan JM5 sedia diminum. Pastikan perkara berikut : - 2 jam sebelum ambil JDM 5 - perut kosong dari sebarang kalori - 4 jam selepas ambil as JDM5 - perut kos
ong dari sebarang kalori. JIKA LAPAR - boleh minum air kosong sbb air - ZERO KALORI

CONTOH MENU HARIAN LYDIA (DULU LYDIA AMBIK JM5 TGHARI, skang dgalakkn pg)
pagi- biskut iko sekeping@ sandwich sekeping n air kosong yg byk
tghari-jdm5
ptg- sup sayur/sup ayam/tom yam (ikut mood)
mlm- jus mate
* slalunya menu sy akan tukar2 sbb kadang2 boring kalau setiap hari mengamalkan menu yg sama.. cuma yg penting skali,kena la pandai kontrol kalori yg diambil.. jgn mkn blebihan.. lebihkn sayur2, buah2 n air kosong.. elak mknn bgrg, bminyak n air manis..
* saya pastikan air kosong diambil melebihi 3000ml sehari..

kdg2 bila tringin nk amik protein, sy suka mkn ikn keli.. sy akn mkn ikn keli bakar.. he
he.. tp mmg sy amalkn air kosong yg byk.. bila lapar, sy x mkn, sy akn minum air.. tentang senaman, sy ada buat senaman yg mudah seperti berjalan 1 jam sehari, skipping dan naik turun tangga.. memadai 30 min sehari.. asalkan mengeluarkn peluh.. saya jarang buat senaman yg heavy.. slalu buat yg ringan2 n mudah2 aja.. =) yg penting kena pastikn pengambilan kalori adalah di bawah 1000 kalori sehari n pastikn perut bebas drpd kalori 2 jam sebelum n 3 jam selepas meminum jm5..

PASTU RAMAI YANG TERTANYA2 "LYDIA, KAT MANA NAK BELI JM5 NI??"

Ok, nak beli JM5 ni mudah aja, korang bleh la beli drpd Lydia aja... mmg Lydia alu2kn.. hehe.. Pendek kata Lg senang la kalu korang beli dgn Lydia.. Tak faham apa2 bleh direct tanya Lydia aja.. sbb apa? nk diet ni, mcm yg Lydia kata, bukan mudah.. kna betul caranya... So, kalu buat belian dgn Lydia, insyaallah Lydia leh guide.... Lagipun baru2 ni heboh dperkatakan tentang produk yang x ORI... Uiks.. BAHAYA!!!! Kalu beli dgn Lydia, mmg berang dijamin ORI.. CONFIRM!!! Lydia x kan sesekali tipu customer Lydia.. Sbb Lydia faham, betapa teringinnya korang nk kurus kn??

Ramai juga yg beli produk dari orang lain, last2 tanya tips dr Lydia jugak.. huhu.. Bukan tanak kasi tips.. Tp kn lg elok kalau korang beli dgn Lydia trus... hehehehe.. Cth, beli kt kedai jamu, then org kat kedai jamu tu tanak explain btol2 tentang cara mkn kn? Then, bila berat korang x turun, korang akan salahkn produk... Sbnrnya bukan salah produk, tp mgkn cara korang ada salah kat mana2 tu... Sbb, Lydia yakin dengan kehebatan JM5.. Telah terbukti, bukan saja pada Lydia, tp pada orang lain jugaaaa... Bg Lydia, hanya orang yang penah gemok aja akan faham perasaan org gemok, n cara diet yg terbaik buat mereka... So, now nk promote, SILALAH BELI DGN LYDIA.. =D

Cmna Lydia nk guide korang?? heheheheh.. ok la.. Lydia ni 24 jam online.. kalu x ada kt FB ,ada kat YM, x pn leh direct email Lydia tanya k? Cuma kdg2 Lydia lewat reply tu, sorry sgt eh... Lydia bz la tuh... Bila free Lydia akan reply.. =D..

Semenjak Lydia dh berjaya jd testimoni JM5 ni, skang ni Lydia dh jd dealer HPM juga... Syukur rezeki... Badan slim, dlm masa yg sama leh jana income jugaaa... =)


Cmna cara belian????

SENARAI HARGA PRODUK

SEMENANJUNG1 kotak = RM 210 (Bukan ahli)
1 kotak = RM 160 (Ahli)
3 kotak = RM 480 + Keahlian

LANGKAWI, SABAH & SARAWAK
1 kotak = RM 220 (Bukan ahli)
1 kotak = RM 170 (Ahli)
3 kotak = RM 510 + Keahlian

BRUNEI & SINGAPURA1 kotak = RM 240 (Bukan ahli)
1 kotak = RM 190 (Ahli)
3 kotak = RM 570 + Keahlian
Pembelian sebanyak 3 kotak secara automatik m

Sertakan juga maklumat tempahan di bawah ini dalam email anda.

Nyatakan jenis produk dan bilangan produk yang hendak di tempah

Jika anda pembeli baru, sila sertakan butiran seperti be
rikut:
- Nama penuh (seperti dalam kad pengenalan)
- Nombor Kad Pengenalan
- Nombor telefon rumah / bimbit
- Alamat rumah
- Alamat penghantaran
- No. akaun bank (Maybank sahaja)- Nama penuh pasangan & nombor kad pengenalan,

Selepas bayaran dibuat, sila sms atau email nama, nombor telefon, alamat & produk yang anda berminat kepada 014-9049446 @ lydia.ezrina@gmail.com

Mudah aja kn?? Huhuhuhuhu... So, kalu korang nk tanya apa2 pasal JM5 or lain2 produk HPM, roger2 aja Lydia k???

Bersama Doc Rozmey...