Pls FOLLOW ya.. =D

Pages

Friday, January 6, 2012

Cara maintainkan berat badan

Assalamualaikum w.b.t...

1st post dlm tahun 2012.... Rasanya masih belum terlambat utk Lydia wish hepi new year.. dan tahun 2012... umor dh 26.. makin lama rasa dh makin tua... uwawawawawa... hik2.. tatau nk kata hepi ataupn sedih.. keh9... Anyway.. sure ramai yg letak azam tahun baru utk turunkan berat badan kn??? wish u all the best.. Ingat, yg penting, bila korang dh jdkan salah satu azam korang utk kurus, korang kena la USAHA untuk tu... Sebab tanpa usaha, mimpi x kan jd kenyataan... ceeewaaaahhhh.... ;P

Hurm... skang ni ramai org yg tanya Lydia...

"Lydia, dh 2 thn stop jm5, berat badan still maintain lg ke???... "

Apa yg Lydia boleh katakan kt sini, Lydia mmg rasa bertuah n bsyukur sgt2... Even dah hampir 3 thn Lydia STOP JM5, N dah x berdiet gila2 mcm dulu, Syukur Alhamdulillah Lydia masih mampu kekalkan berat badan Lydia.. Syukur...


Ni salah satu pic terbaru Lydia... hihi.. konon pasan model payung..
Pic captured by: http://www.facebook.com/letmeserveyou?ref=ts

Actually, secara jujurnya, bila Lydia kata diet tu susah, sbnrnya, nk maintainkan berat badan jauh lebih susah.... Kenapa? Ok la.. kalau masa diet, mmg Lydia dh set dlm kepala otak yg Lydia mmg x leh makan... Dlm proses maintain plak, Lydia slalu jugak confuse tentang apa yg bleh makan n apa yg x leh makan...

Apa yg Lydia makan skang ni?? hehe... kalau korang nk tau, semua menda Lydia dh mkn skang ni.. kfc, pizza, mc D.. Semua Lydia dh telan.. N Lydia x nafikan, sepanjang tempoh 3 tahun ni, berat badan Lydia ada naik n turunnya... Satu ja yg Lydia selalu tekankan dlm proses maintain berat badan ni... Kita ni kena la makan ikot keperluan.. Jangan plak makan ikot nafsu... Contohnya, kalu la arini korang mkn byk sgt2... esok tu korang cover la balik.. makan la sikit semula.. x pn, korang perbanyakkan la senaman...
cth mcm Lydia, kalau Lydia malas bsenam, Lydia slalu bersauna.. Bersauna ni pn salah satu cara yg Lydia guna untuk nk maintain berat badan... X kisah la guna sauna pants or sauna tents tu... ;)



Pic Lydia mkn KFC.. Smpai tinggai tulang.. hihi...
Feveret nih... ;P

Bagusnya jm5 ni bila Lydia mmg dah dilatih utk mengamalkan cara pemakanan yg sihat n dah diajar untuk mengira kalori.. So, semua ilmu yg Lydia dpt dulu tu Lydia praktikkan sampai la sekarang.. Contohnya skang ni, untuk maintain, selalunya dlm sehari Lydia makan dlm 1500 kalori, dan bila time rajin, leh gak wt senaman skit2.. senaman yg simple la mcm main skipping.. hihi... Lagi 1, Lydia mmg amalkan minum byk air kosong, mkn byk sayur2an n buah2an.. Reduce makanan yg bkalori tinggi especially fast food, mknn bergoreng n berlemak...

Sebab apa, nk kurus ni yg penting ialah korang kena kawal pemakanan korang.. Lydia slalu ingat kawan Lydia cakap

" U R WHAT U EAT..."

Yup... btol tu... kalau korang makan byk, makan byk makanan yg bkalori tinggi, maka kemungkinan untuk korang membesar adalah lebih tinggi.. n korang kena la mkn makanan secara sihat.. makan ikot piramid makanan.. Lebihkan sayur, buah2 an... kurangkan makanan yg manis2... makanan yg berkalori tinggi perlu la dielakkan ye... In case kalau korang nk gak mkn mknn berkalori tinggi, kena la pepandai cover balik.. ok??? dgn senaman, kurangkan makan ataupun bersauna... ;)


Kepada downline2 Lydia, customer Lydia, or sesiapa aja lah yg dah berjaya turunkn berat badan, nasihat Lydia, pls maintain... kena selalu pantau berat badan korang.. Make sure x naik semula mcm dulu2... Sbb sayang sgt bila dah bjaya n korang x maintain.. Bg Lydia, nk kurus tu SUSAH... Nk maintain sbnrnya 100 kali lg susah... Byk juga customer Lydia yg dh slim n x maintain, berat badan naik semula... Sebenarnya, bila korang dh kurus, korang still kna kawal pemakanan... Jgn sesekali mkn mcm masa korang gemuk dulu... Mmg korang dh leh makan semua benda.. Tp korang kena pepandai jaga kuantiti n pepandai jaga kalori k?



Kadang2 Lydia jeles jugak bila tgk kawan2 Lydia yg makan byk tp x gemok2.. Siyes jeles!! Makan mcm gajah, tp badan mcm lidi.. Grrrrrr.... Tp nak buat cmna kn, metabolisme tiap2 org x sama...

Apa2pn, Lydia tetap bersyukur sbb kini Lydia dh bjaya... Allah bg peluang ni pada Lydia.. n bg Lydia, Lydia rasa mcm Lydia ni insan terpilih... Bertuah sgt2... Sbb tu Lydia amik peluang ni untuk berkongsi pengalaman dengan semua org kt luar sana... sbb bg Lydia mmg x mustahil untuk semua org kurus... Mmg semuanya adalah tak mustahil.. yg penting ialah usaha korang n korang kna banyak sabar, disiplin n bykkn doa pd ALLAH semoga perjalanan korang dpermudahkan.. Insyaallah....


Kadang2 ALLAH sembunyikan matahari,
DIA datangkan hujan petir..
Kita tertanya2 ke mana hilangnya matahari..
Rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi......

Kesimpulan: Setiap kejadian ada hikmah yg tersembunyi... Yg kta sndri x tahu &
Allah tahu apa yang terbaik untuk hamba2 nya... Insyaallah...




4 comments:

  1. Hi, cool post. I have been thinking about this topic,so thanks for sharing. I will probably be subscribing to your blog. Keep up great writing!!!
    Dodge Aspen AC Compressor

    ReplyDelete
  2. thanks.. keep on supporting me.. =D

    ReplyDelete
  3. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete