Pls FOLLOW ya.. =D

Pages

Wednesday, April 13, 2011

Journey Lydiawani Ezrina dr 105kg ke 49kg part 4

MY JOURNEY FROM 105KG TO 49KG PART 4

Assalamualaikum semua...
Syukur... skang ni dah masuk journey Lydia part 4.. Skali lagi, Lydia nk ucapkan jutaan terima kasih pada kesemua followers Lydia, n kepada readers blog ni yang sudi bg komen n cadangan.. Really appreciate... Apa yang paling buat Lydia terharu, bila ada geng2 diet kat luar sana inform Lydia yang diaorang dah berjaya untuk turunkan berat badan ikut setelah baca info2 dari blog Lydia.. Lydia harap blog Lydia ni dapat naikkan semangat sesiapa saja yang tengah diet, baru mula nak diet or apa2 aja la yang ada kena mengena ngan diet ni..... Suka sangat dengar bila ada kawan2 yang dah berjaya turunkan berat badan...!! TAHNIAH.. Pada sesiapa yang dah berjaya tu, Lydia harap korang leh la kongsi2 dengan Lydia kat sini.. Nanti korang komen la kat post Lydia ni eh.. Setidak2 nya, komen korang leh naikkan semangat geng2 diet yang lain.. kan? kan? kan?


So, now nak continue journey Lydia... N dah nak start berleter lagik... hihihihihihihi....bila dah masuk sem baru n dah mula berdiet kat Universiti ni, memang Lydia tak nafikan ada macam2 dugaan n cabaran.. N now, tibalah masa yang ditunggu2... Dah puas diet, dah ada orang yang tegur, nak tau la jugak kan skang ni berat dah jadi berapa??? hihihihihihi.. So, setelah 3 bulan berdiet... Akhirnya Lydia mula menimbang... Kalau sebelum ni Lydia timbang, jarum penimbang tunjuk 3 angka, memang teringin sangat nak capai 2 angka nih.... Mula2 berdebar jugak.. sebab takut sangat tak capai sasaran.. Last2.. jeng jeng jeng.. Sambil pejam mata Lydia naik atas penimbang...

Tadaaaa... dah tinggal 70 kg!!!!!


Time tu Allah ja yang tau betapa hepinya hati Lydia... Rasa macam berbaloi sangat2... N semangat jadi semakin berkobar2 untuk turunkan berat badan.. Tp, skang ni, Lydia dah ada 1 problem... hihi... Bila kita dah turun byk.. ada 1 perasaan macam M.A.L.A.S. mau berdiet... n dah stat mau mengelat... Tambah2 bila dah ramai sgt yg puji Lydia dh slim, Lydia dah kurus... Lydia dah kecik.. blablablablablablabla....

So, camna Lydia nak maintainkan semangat supaya x LEMAU? Ataupun supaya x berhenti sekerat jalan??? Ramai yang tanya Lydia, macamana Lydia maintainkan semangat supaya teruskan diet sampai dapat 49kg?? Tak bosan ke hari2 makan sayur, buah n makanan rebus2???

1) LYDIA DAH SET TARGET YANG LYDIA HANYA AKAN STOP DIET SETELAH CAPAI BERAT BAWAH 50KG... =D

Dalam berdiet, korang kena ada target n arah tujuan... Kenapa??? Supaya korang tau arah tuju korang, At least target korang mestilah kena capai BMI Normal... Kalau ikot BMI Lydia, kalau dpt 54 kg dah capai tahap normal... Tp dalam hati Lydia memang dah teringin sangat capai angka depan ada no 4X.. Mula2 fikir memang mustahil.. Camna la Lydia nk turunkan berat dari 105kg nak capai bawah 50kg ni???


Ni gambar penimbang Lydia... Lepas dapat angka ni, baru Lydia STOP diet.. =D


Lydia percaya 1 menda... Allah tu maha adil... Allah selalu dengar doa hambanya... So, memang Lydia banyak berdoa... Dalam masa yang sama, kena la usaha juga.. Sebab bagi Lydia, USAHA TANGGA KEJAYAAN... Tanpa KEBERANIAN DAN USAHA, impian takkan jadi kenyataan... Masa Lydia debab dulu, sebelum tido, Lydia slalu berharap, bila bangun tido, Lydia dah boleh SLIM... Tapi, bila bangun tido, alangkah sedihnya bila badan tetap debab seperti sebelum tido.. ngeh ngeh ngeh... =D.. Memang tak salah bermimpi, TAPI, korang kena la usaha keras untuk capai target korang tu ye...

Jadi, pada geng diet kat luar sana, macam yang selalu Lydia advise, korang kena la usaha.. ALLAH akan bersama hamba2nya yang berusaha.. Cuma badan setiap orang berbeza.. Ada yang cepat n ada yang lambat.. Satu Lydia mintak.. TOLONG jangan bandingkan penurunan berat badan korang dengan orang lain... Yang penting ada penurunan... Tak kira cepat atau lambat.. N korang kena la berusaha untuk mencapai target yang korang nak tu... Kenapa Lydia kata jangan banding2 kan penurunan dengan orang lain?? Sebab Lydia dulu pun macam korang, kadang2 rasa jeles sangat bila tengok orang lain leh turun berat cepat.. sebulan leh hilang sampai 10kg++... Tapi Lydia setkan dalam otak, jangan hiraukan result orang lain, yang penting ialah ada penurunan... Tu paling penting.. Cepat atau lambat belakang kira...

Lagi satu, kalau korang suka buat perbandingan, risiko untuk give up lagi tinggi... Ramai customer tanya Lydia..

"Lydia, kenapa saya guna jus mate 5 sebulan turun 5kg je? tapi orang lain leh turun 10kg++???"

Aiyoo.. 5kg tu banyak dear... Cuba bayangkan daging lembu 5kg, kalu korang angkat berat ke tak?? Kalu bukan daging lembu pun korang bayangkan beras k?? Berat kan 5kg... Yang penting korang kena bersyukur.. Sebab setiap individu penurunan tak sama.. cara pemakanan, metabolisme, n senaman yang diamalkan tak sama... So, pls jangan buat perbandingan.. Yang penting ada penurunan, x kira kg ataupun inci.... In fact, jangan buat perbandingan dengan Lydia jugaaaa... =D.. Korang kena teruskan usaha sampai la korang dapat berat idaman korang... Pls...plsss...plsss.. JANGAN GIVE UP... Sebab, kalau Lydia boleh, Lydia sure korang pun mesti boleh... Sebab Lydia pun hanyalah manusia biasa macam korang juga... =D

2) BAGI MENAIKKAN SEMANGAT, LYDIA SELALU HADIAHKAN SUMTING SEBAGAI PEMBAKAR SEMANGAT
UNTUK TERUS BERDIET

Disebabkan Lydia ada 1 perangai, iaitu fobia untuk menimbang, so, Lydia ada 1 cara untuk memastikan yang Lydia makin slim.. Lydia suka ukur badan melalui baju2... So, sebagai contoh, masa Lydia start diet, baju yang Lydia pakai size XXXL... So, Lydia beli la baju yang kecik sikit, saiz XL... So, Lydia jadikan baju tersebut sebagai pembakar semangat.. Lydia berdiet n make sure Lydia boleh pakai baju size XL tu... Lepas dah boleh muat size XL, Lydia beli baju saiz L pulak... hihihihihiihhii... Seterusnya M, n LAST skali sampai Lydia muat pakai Baju size S..

Lydia ada 1 menda nk share, masa gemok, Lydia tak pernah berpeluang pakai jeans... Sebab tak ada size... So, masa Lydia tengah on the way diet, Lydia ada beli sehelai seluar jeans Levi's size 27... Lydia buat seluar tu sebagai kayu pengukur.. Selain berat bawah 50kg, Lydia tekadkan dalam hati, yang Lydia akan STOP berdiet sampai seluar tu Muat... N alhamdulillah, Lydia berjaya pakai seluar tu...


Ni la seluar tu.. hihi.. syukur sangat... Ni dah jadi seluar kesayangan Lydia... Kalu korang perasan, seluar ni ada terkoyak sikit kat lutut... Tapi, disebabkan seluar ni ada sentimental value, Lydia still pakai seluar ni sampai sekarang... Lydia SAYANG sangat seluar ni.. My 1st jeans Levi's size 27... =D

So, sepanjang diet, memang Lydia banyak habiskan duit untuk membeli baju baru.... Tapi Lydia tak kisah.. rasa seronok sangat bila boleh muat baju yang kecik2 yang sebelum ni rasa AMAT mustahil untuk dipakai... Dah boleh pakai KEBAYA.... Dah boleh pakai t shirt saiz S/M.. N suar jeans dah muat size 26/27... Sonok sangat!!!! Sekarang ni, bila pergi shopping complex, mesti Lydia p kat tempat baju2... Sebab dah ada SIZE.... Sebelum ni, tempat tu la paaling nyampah nak p.. sebab confirm tak ada size... Macam malu gila nak tanya promoter, "KAT MANA EH TEMPAT BAJU2 YANG BESAR2....." =((

Okay guys... Lydia stop sini dulu, nanti Lydia update lagi ye... Thanks for reading, and pada yang belum jadi followers, sekali lagi Lydia berbesar hati sekiranya korang follow blog Lydia, n pls tinggalkan komen korang kat bawah ni ye... Sebarang pertanyaan, komen, atau cadangan, Lydia galakkn korang post kat ruangan komen kat bawah ni ye... elakkan post kat shoutbox.. kat shoutbox Lydia tak leh nak reply panjang2... hehehehehehe... =D


13 comments:

  1. ishh bila nak kurus nie....
    asal nak diet je tersasar...uwaaa.. dpat plak roomate yg kaki makan? susah sgt...

    ReplyDelete
  2. hihi aida.. akak paham perasaAN awk bila dpt rumet suka makan.. hihi.. mmg susah.. dugaan.. kena byk sabar.. insyaallah.. =D

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. aziana: awk tgk kt bahagian atas blog.. bawah header tu.. ada pic kecik2 ramai org tu... belah kiri ada butang follow.. awk klik situ.. =D

    oreo: hihi.. 5kg mmg susah juga.. tp insyaallah, USAHA TANGGA KEJAYAAN.. msti leh punyaaa...

    ReplyDelete
  6. yeay k lydia dh update..:D:D
    tu la..sy pn slalu menaikkan smgt dgn ingt kata2 smgt akk dlm blog nih..
    "klu k lydia leh tahan utk bdiet mknanya aku pn boleh.."
    :D:D
    btullah kak, xleh bandingkan diri kita dgn org lain...sbb sy pnah je TERbandingkan dgn org lain..trus rse sdih cm nak give up..huuu

    tp kan kak, akk nye mujahadah ni gle punye tgi lah..kagum dgn k lydia...:)

    ReplyDelete
  7. seez: hehe... mmg kena disiplin kuat yunk.. semangat kna ada.. awk pn leh punyaa... mesti boleh n yakin boleh.. =D

    ReplyDelete
  8. sis lyd...sedang berusahe....hampir berjaye...mintak2 raye dah slim..hehee

    ReplyDelete
  9. mimi pun nk kurus . tp nk beli jusmate5 tuh mmang xmampuu la sbb student kan ? huhuhuuuu . nk jugakk kurus !

    ReplyDelete
  10. Salam nak tnya. Utk breastfeeding mummy bleh makan ke jusmate5 ni ek? :)

    ReplyDelete
  11. salam... sama gak ngan soalan ciare Baha... teruja sangat dengan perubahan lydia... macam tak percaya tapi memang kena percaya... boleh tak kalau ibu yang breasfeeding makan jusmate5 ni...nak sangat tahu....

    ReplyDelete
  12. salam ciara n baha... sorry lmbt reply.. breastfeeding mummy selamat menggunakan jm5... apa2pn, kna pastikan byk minum air kosong, sayur n buah.. dont worry ya.. tp, slalu2 la pantau baby tu... =D

    ReplyDelete